Leta i den här bloggen

tisdag 26 februari 2013

Skadat öga...igen...

Hedvig, min älskade lilla vilding som aldrig är still och har svårt att hålla sig i skinnet, har nu lyckas göra illa ögat,igen. Senaste gången, i samma öga var tidigt i somras.
Igår kväll strax innan läggdags så ser jag att hon kniper med höger öga, samma öga som hon har Fatty Eye på (se föregående blogginlägg). När jag tar upp henne rinner det klar vätska, troligen tårvätska ut från ögat. Jag håller fast henne, hon är inte speciellt samarbetsvillig, och husse sköljer med natriumklorid. Det finns att köpa på apoteket, kan också heta ögonskölj eller liknande. Köp det helst i småförpackningar typ 10 ml då de inte är hållbara så länge när man öppnat dem. Vi hittade hursomhelst inget skräp och jag lade i en droppe Zilk Eye som smörjer och ersätter tårar. I morse höll jag tummarna, men det var tyvärr värre. Nu ville hon inte ha ögat öppet alls.
Så här såg det ut idag. Det gör ont!
Ställde mig i telekö till veterinären och fick tid 14.30. Har obligatorisk närvaro i skolan idag men hann vara där på förmiddagen iallafall. Har man djur har man ansvar för att de mår bra så skolan får lösa sig på annat sätt.
Hedvig var väldigt nyfiken. När vetten prasslade med sina saker gick hon genast fram och kikade på grejerna. Sedan var det slut på det roliga för Heddans del. Vetten såg direkt ett sår. En grå hinna kunde ses med enbart stark lampa. Därefter bedövades ögat med en sorts ögondroppe och sedan lades färgmedel i. Omedelbart kunde båda jag och vetten se ett område där den gröna färgen fäste in. Lite mer än 1/3 av ögat var täckt av såret. Det var ytligt men så pass stort att vi skall på återbesök på måndag.
Jag undrade över den klara vätskan, vad det kunde vara. Jag var lite rädd att ögat kunde blivit punkterat och att det var ögoninnehåll som rann ut (alla ni som dissekerade ko-öga på biologin vet vad jag pratar om). Veterinären sa att så var det inte i Hedvigs fall, troligen har svullnaden orsakat att tårvätskan som skall väta ögat svämmar över då ögat är så svullet.
Hedvig verkade tycka att det var skönt att ögat var bedövat för efter en stund hade hon ögat öppet helt obehindrat. Dock så fattade jag det så att bedövningen gör att hon inte har blinkreflex som normalt och vetten tyckte jag skulle ha henne på handdukar ett par timmar tills bedövningen släppt. Just ni sitter hon och mumsar lite pellets i transportburen!

Så Hedvig fick antibiotikadroppar, Chloromycetin, 1 droppe 3 ggr dagligen i 7 dagar. På måndag kl 14 får vi se om det hjälpt. Mellan dessa tider skall jag ge Zilk Eye.

690 kronor kostade besöket och ögondropparn kostade 55 kr.

3 kommentarer:

 1. Lilla Hedvig, klumpfia :-* Du får inte ha så bråttom. Och man blundar när man trycker in huvudet i höhögen. Chloromycetin gör susen. Det kan Molly skriva under på. (Matte vet vem det är i min flock.)

  Molly har kronisk ögoninflammation som blommar upp ibland. Den har blivit kronisk för att man tidigare inte har sprungit till veterinären när ögat börjat rinna, utan nöjt sig med att det slutade rinna efter några dagar. Men det var ju bara för att hennes kompisar höll efter det, genom att putsa ögonen på henne...

  Så pussa på matte och tacka för att hon prioriterar dig före skolan och tar dig till veterinären så slipper du kroniska besvär av inflammation eller kanske till och med blindhet.

  SvaraRadera
 2. Ajaj.
  Jag pratade lite med Bo om ögon när jag var där med Becky för samma sak.
  Tydligen har dom sämre kännsel i ögonen än vad vi människor har. Det förklarar ju varför dom är så orädda om ögonen när dom forsar fram i hög högar!

  SvaraRadera