Leta i den här bloggen

Burar och bottenmaterial

Buren som idag agerar bostad till marsvinen är den andra hemmabyggda buren som min kära sambo gjort merparten av jobbet på. Den mäter 150x80 cm samt en övervåning på ca 50x80 cm.
Övervåningen är en mysvåning, med fleece och hus och härliga myssaker att sova och vila i. Undervåningen täcks av spån och hö med gömslen som varieras. Hade från början fleece även på undervåningen med en hölåda men mina marsvin verkade inte gilla detta utan trivdes bättre med spån och hö blandat, gärna hö på många ställen.
Kort beskrivning av hur buren byggdes:
På Bauhaus köptes skivor i MDF och de sågades till efter måtten vi ville ha på plats (hur dessa sedan kom hem till lägenheten i en liten renault clio är en annan historia). Hade gärna sågat hemma men det är svårt i en tvåa på 59 kvm. Bottenplattan är 150x80 cm. Sidorna är olika, bakstycke samt en av sidorna är högre än de övriga (se bilden där Doris agerar statist) för att kunna bygga en övervåning samt sätta upp hus. Dessa sidor är 150x55 cm respektive 80 x 55 cm. De andra två sidorna är 150x35 cm samt 80x35 cm. Viktigt att tänka på är att antingen båda långsidorna eller båda kortsidorna måste vara tjockleken x2 på MDF för att hörnen skall gå ihop. (se vidare förklaring längre ner)
Jag ville ha (efter inspiration från Bosse och brudarna) fönster av plast för att kunna se in och för marsvinen att kunna se ut. Fördelen med dessa fönster är också att inget spån eller hö kan sprätta ut genom dem. Dessa sågades till innan buren monterades ihop.
h

 På bilden ovan kan ni se vad jag menar med att långsidorna eller kortsidorna måste vara tjockleken x2. Om ni tittar på långsidan så ser ni att den sticker ut en bit utanför bottenplattan. Detta för att kunna passa in kortsidan mot bottenplattan och därmed inte få någon skarv som syns framåt, eftersom jag skulle ha buren med långsidan utåt i rummet. Se bilden nedan hur det ser ut färdigmonterat. Husse har gjort en ram som han fäst bottenplattan på för att vi senare skulle kunna sätta dit ben.
Sedan började målning. Målat med färg från Bauhaus, 59 kronor litern. Målade 2-3 gånger med roller. Husse satte lister runt alla kanter samt runt fönstren eftersom "om den skall stå i vardagsrummet måste det ju vara lite klass på den".Efter målning sattes våtrumsmatta i botten och ca 10 cm upp på väggarna. Detta sattes fast med lämpligt lim. Sist sattes fönster av PVC-plast fast, dessa köptes på Coop Bygg. Dessa sågades till för att passa och skruvades sedan från insidan. En ställning byggdes för att ställa buren på (går även bra med ett bord eller liknande) och tyg har satts fast för att dölja benen samt allt hö och spån och mängder med hus och fleece. Stabila fästen skruvades dit för att fästa övervåningen på.Pinnen ni ser ovanför kortsidans fönster är en tasspinne, det är ju så hemskt halt att försöka stå och skrika efter uppmärksamhet och mat så husse satte upp en liten rundstav som de kan vila framtassarna på.

Så här ser buren ut efter tillbyggnad februari 2012. Se blogginlägg från 25:e februari för fler bilder och information! Lite fler bilder på buren (lite stökigt runt omkring då det nyss varit städning):


6 kommentarer:

 1. Superfin! Sneglar avundsjukt på den och drömmer om mitt nästa burbygge :)

  SvaraRadera
 2. En tasspinne!! Precis vad mina grisar önskar sig. Tack för det tipset :-)

  Hagen din är så jättefin. Kommer länka till den från min sida där jag sparar burinspiration :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, du får gärna länka.
   Ja tasspinnen är oumbärlig!

   Radera
 3. Hej! Jag undrar vad du använde som botten? Alltså, för att kiss mm inte skulle tränga igenom träet. OCh isåfall vart köpte du det ? Tacksam för svar!:D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Botten är täckt med våtrumsmatta, den var överbliven från en badrumsrenovering. Denna är fastklistrad med vanligt mattlim. Mitt på är den skarvad då det blev svårt att få dit allt i ett stycke. Skarven är också limmad med mattlim och sitter superbra. Lade på lite extra lim uppepå skarven. Jag har valt att lägga mattan ca 10 cm upp mot väggarna.

   Radera
  2. på byggvaruhus brukar det finnas stuvar av mattor som är över. Dessa brukar man kunna få köpa för en billig peng!
   Är det något mer du undrar så bara fråga!

   Radera