Leta i den här bloggen

torsdag 23 augusti 2012

Skadat öga, halvnaken husse och stulna marsvin (?)

Igår kväll kl 22.20 efter en lång kväll på jobbet kommer jag hem, hälsar på marsvinen och släpper sedan allt jag har i händerna för Hedvig kniper med ett öga. Ånej hinner jag tänka snabbt. Upp med sorken i soffan (som mest var sugen på torkade ärtor) och hittar en spånflisa ca 5x5 mm stor i ögat. Plockar ut den, sköljer med koksalt och lägger i smörjande ögondroppar. Ögat är svullet och irriterat. Hedvig äter lite ärtor och släpps ner. Det roliga i det hela är väl också att husse fick hjälpa till att spola hennes öga (ni som ensamma försökt spola ett öga på marsvin förstå kanske varför, dessutom är Hedvig ganska vild av sig), utan kläder under bältet i ett vardagsrum med full belysning i ett bostadsområde!! Ja ni får själva fantisera hur grannarna kan ha tolkat det :)
 Då Doris haft liknande bekymmer förut och då fick totalt 2 olika antibiotika innan det vart bra hoppades jag att Hedvig skulle vara bra i morse!

Kl 07:50 ringer alarmet, ledig dag, huvudet känns som om det skall sprängas och undrar hur i *^^^^^^* jag tänkte när jag ställde en klocka. Jo just ja, det stavas Hedvig! Med sprängande huvudvärk gick jag upp för att se hur Hedvigs öga var. Hoppades innerligt att det var bra så att jag kunde ta en värktablett och fortsätta sova... nejdå givetvis inte, Hedvig hade ögat lite ihopknipet. Stå i telekö till vet. 15 minuter (naken, ingen tid att förlora, trodde ju att ögat var bra så jag kunde lägga mig igen så därför klädde jag inte på mig), de har helt fullt och tjejen i telefonen skall höra med sin opererande veterinär om hon kan ta emot Hedvig och lovar att strax återkomma. Väntar 1 minut i telefonen och sedan säger den vänliga rösten att om jag kommer direkt så kan veterinären titta på Hedvig. Jag tackar och lägger på. Snabbt på med kläder och inser sedan att transportburen är i källaren. Fiskar snabbt upp Hedvig (hon kommer villigt fram när jag ruskar på ärtburken, lättlurad kallar husse det) låser dörren och i trapphuset tänker jag f*n, vad ska hon sitta på i transportburen? Vänder upp till lägenheten igen, nappar åt mig en handduk och vänder sedan ner mot källaren igen. Prisade gud att ingen såg mig irra omkring med ett marsvin i famnen, byxfickor fulla med nycklar, plånbok telefon etc. Såg kanske ut som om jag hade stulit marsvinet och en del annat... In i källarförrådet, placera Hedvig på golvet och förmanar henne att inte röra sig medan jag klättrar upp och tar ner transportburen. Vänder mig om och som tur är sitter Hedvig kvar, är ju inte hennes starka sida att hålla sig i skinnet, men troligen var hon kanske lite chockad över att allt skedde så snabbt.
Vägarbeten och rödlysen var emot mig under hela färden, ca 5 minuter normalt, men tillslut kommer vi fram. Får då sitta och vänta ca 5 minuter innan veterinären kommer. En nyanställd veterinär som är specialist i hund-och katt. Jättetrevlig, hälsar på Hedvig och pratar med henne. Hedvig är jättenyfiken på veterinärens utrustning (färgmedel och spolvätskor till ögat) och går fram för att nosa på flaskor och grejer. Veterinären tycker det är jättebra att Hedvig kikar på vad hon skall använda. Sedan blir det dock inte lika kul då Hedvig måste vara still när vet. vill kolla i ögat. Men med ett stadigt tag runt henne så går det bra. Hon är så duktig och undersökningen går snabbt. Ett sår hittas, veterinären var rätt säker på att det var ytligt men vill ändå behandla det med antibiotkadroppar (chloromycetin, 2 gånger dagligen i 7 dagar) och Zilk Eye (smörjande långverkande tårersättningsmedel, kostar 140 kr för 15 engångspipetter, lycka till den som kom på detta och äger företaget....) 4-5 gånger dagligen. Är ögat inte bättre imorgon skall vi höra av oss, om det är bättre behandla 7 dagar och då inget återbesök eftersom såret var så litet. Invänta receptet, betala 720 kr, ut till bilen och tänker att oj, Hedvig har inte ätit något på ca 40 minuter, tittar mig snabbt omkring innan jag går runt och plockar åt mig lite maskrosblad som Hedvig glatt smaskar i sig. Till apoteket där jag träffar en jättetrevlig farmacevt som själv haft marsvin och som med hela ansiktet visade hur hårt hennes marsvin hade knipit med ögonen när de råkat ut för samma sak.. Det lustiga var att hon såg ut som en uggla i ansiktet (ja jag vet att man inte får säga så)

Så äntligen styrde vi hem, Hedvig blir glad över att återse flockmedlemmarna. Får frukost och sedan första ögondroppen. Nu vilar hon i en korg.
Nu när djuret är omhändertaget kan jag ta huvudvärkstablett , äta frukost och sova en stund!!


Ps.Tro nu inte att vi är nudister här hemma, blev bara mycket naket i detta inlägg :) Ds.

1 kommentar:

  1. haha hejja Hedvig hon kan få fart på sina tvåbeningar ^^
    Skönt att det inte var värre och vi håller tassar här för att allt ska bli bra

    Rumporna här hemma hälsar att hon ska ha massor med ärtplättar ;0)

    kram ♥

    SvaraRadera