Leta i den här bloggen

måndag 2 juni 2014

Bubbel och Hedvig i Märsta

Efter Bubbels lunginflammation var det lugnt ett tag men sedan började jag se snor i hans vänstra näsborre. En dag var det också torkat blod kring näsborren. I övrigt mår han bra och är opåverkad. Därför beställde jag tid till Marianne på Mälaren Smådjursklinik idag.

Igår när vi vaknade och skulle ge sorkarna frukost, de får ju alltid mat före allt annat annars lugnar de sig inte ;) reagerar jag när jag ser Hedvig, och suckar djupt... Hon kniper med höger öga... Upp med sorken i knäet och husse kommer och drar bort ett höstrå som står rakt ut från ögat. Spolar med koksalt och lägger i Zilk Eye. Med tanke på att höstrået stod rakt ut så gissade att det blivit sår men valde att avvakta, hade ju en tid till veterinären idag måndag. I morse var det bättre men inte bra så hon fick följa med. Infärgning visade skador så nu blir det ögondroppar. Min lilla klumpfia... Men det är inte så lätt när man har fatty-eye och ögonlocken hänger lite mer än normalt samtidigt som man forcerar höhögen likt en bulldozer.

Bubbel då? Jo, lungorna lät bra. Snor ur bara en näsborre kunde tyda på att det antingen sitter något därinne, ex ett höstrå eller att något annat irriterar. Det finns inte tillräckligt små instrument att tillgå för att kika in i en marsvinsnäsborre (enda gången jag önskat att Bubbel var en kanin). Vi visade upp hans ena framtand igen, den ser likadan ut som tidigare, men vi valde nu att ta en rtg bild. Den visade att 75% av tandroten inte ser ut som den ska. Hur länge han har haft det så vet vi inte. Man kan operera detta men man kan inte garantera att det blir bra eller att man får ut allting. Dessutom vet man inte heller hur roten är, om den är porös, infekterad etc.. Och det är en komplicerad operation där man tar bort hela framtanden så den rekommenderade inte veterinären om det inte stod mellan liv och död och det gör det ju inte i nuläget. Jag fortsätter med att hålla koll på vikten, hur han äter och hur tanden ser ut så får vi se vad framtiden bjuder på. Vi fick antibiotikaögondroppar (Ciloxan) att ha i både vänstra ögat och näsborren för att se om det kan hjälpa mot snoret. Sedan om han nyser så skall jag snabbt vara framme och se om något ev höstrå tittar ut. Förhoppningsvis är det inte så att det är tandroten som irriterar och orsakar snoret...Hoppas han kan leva ett långt liv med tanden ändå!!!

Så nu har jag lite kämpigt här hemma.. Hedvig gillar inte (läs hatar och avskyr) ögondroppar, Bubbel tycker ögondroppar är ok men att få en droppe i näsen, fy så OTÄCKT!!! Bara 9 dagar kvar... ;)

Här kan man se hur hans vänstra tand är lite bredare än den andra.
Dagens kostander:
Hedvig: Besöksavgift 570 kr, recept 110 kr och infärgning av ögat 190 kr.
Bubbel: Besöksavgift 370 (billigare pga jag hade fler djur med mig), rtg 690 kr, ytterligare rtg-bild 220 kr samt recept 110 kr.
Skickar in till försäkringsbolaget såklart!

1 kommentar:

  1. Skönt att de inte hittade något som var riktigt allvarligt med Bubbel. Men usch vad jobbigt med tanden, att inte veta, och att inte kunna göra något enkelt åt det :( Men som veterinären sa är det bara att hålla koll, så länge han äter och inte har ont får vi avvakta. Och får hoppas att ögon/näsdropparna hjälper mot hans snuva.

    Sådan otur med Hedvig då!!! Men tur i oturen att du ändå hade en vet.tid bokad :P Tänker på det här med kostnaderna...vad viktigt det är att man har försäkring, för det är knappast billigt att åka till djurdoktorn.

    Krama alla grisar från mig och John <3 <3

    SvaraRadera