Leta i den här bloggen

fredag 15 mars 2013

då var det dags igen....

.... för ett uppdrag att förbättra två marsvins liv. En blocketannons där två hanar som inte kom överens såldes pga av allergi. Hanarna kom från Zooaffär från början. Loke såldes först till en familj men han var så aggressiv så de kunde inte ha honom kvar och han återlämnades till zooaffären. Han såldes senare igen med informationen att han var helt flippad i skallen och skulle vara ett ensammarsvin. Dock ville ägarna försöka ge honom en kompis så Ceasar köptes också. Det hela slutade med att Ceasar fick ett stort jack i läppen och en till bur införskaffades och de separerade. Djuraffären hade sagt att han kanske kunde gå ihop med en hona men de valde ändå att försöka med en hane. Båda är runt året.

Loke överst, se så sött öra han har med två färger. Ceasar är en stilig herre med crest.
I måndags hämtade jag dem, ägarna hade långsamt utvecklat en allergi, den ena kunde inte ha marsvinet mot sin hud och den andra var allergisk mot höet. Marsvinen hade det fint iallafall, mycket fina hus och hö, även om höet fanns i en höhäck. Kletiga pungpåsar, vitbelagda snoppar och långa klor ser jag på nästan alla hanar jag jourat för och dessa var inte undantag.

När jag kom hem lät jag dem forsätta vara separerade. På eftermiddagen satt jag bredvid dem och tyckte att den ena kliade sig mycket. Plockade upp honom och mycket riktigt, insida av bakbenen och nedre delen av magen var ganska hårlös. Alltså har den lilla stackaren sellnick. Inte konstigt att man är aggressiv då... Nu skall de båda behandlas med Stronghold innan de far vidare mot Eragons. Sellnic kan vara dödligt för marsvin. De kan minska i vikt och få kramper av klådan. De har fått en droppe Stronhold á 120 mg/ml i nacken. Klådan kan bli värre första dygnet men skall sedan avta. Om ett par dagar skall de få bada för att skölja bort skabbdjursresterna

Sellnic aka marsvinsskabb, kliar något alldeles förskräckligt. Detta är ett typiskt ställe där det startar.
De är helt underbara grabbar. Loke är framåt och orädd, dricker så högljutt ur flaskan att det hörs i hela lägenheten. Ceasar är lite blygare men vilar gärna mitt i buren utan skydd. De står med burarna mot varandra och kurrar gärna mot varandra med gallret emellan.

Jag bor ju i en tvåa på 59 kvm med min sambo och våra egna fyra marsvin. Bloggen kallas ietthörnavvardagsrummet då marsvinen tar det utrymmet här hemma. Just nu skulle dock bloggen kunna heta iTVÅhörnavvardagsrummet eller iHALVAvardasgrummet.

Nybehandlade och kommit ner i rena burar. De kuttras, pratas och skakas rumpa.
Om de skall försöka bli vänner igen eller kastreras är upp till Irene att bestämma. Men ensamma i varsin bur ska de inte bli!

3 kommentarer:

  1. Vad bra jobbat! Självklart blir man grinig och irriterad när det bara kliar och kliar...

    SvaraRadera
  2. Skönt att dem fått rätt hjälp :) Så himla fina och så skönt att bli kvitt hemska hemska sellnic!

    SvaraRadera
  3. Sv: Ja, visst är hon söt alltid! Mindre söt är hon när hon nyper till i armen vid kloklippning ;)

    SvaraRadera