Leta i den här bloggen

torsdag 29 mars 2012

Statusuppdatering

Här hemma går livet sin stilla gång, i alla fall för marsvinen. Alvin har visat sig ha en mycket kraftfull pipa vilket ibland, när han sätter den sidan till, gör att det är omöjligt att höra vad som sägs på tv:n. Man får säga till honom men det är förmodligen bara ett sammanträffande om han slutar...
Alvin är fortfarande väldigt benig, ger honom varje kväll 5 minuter i tv-soffan med en skål med marsvinssnacks, havre och oxbow-pellets. Oxbow är ett av få märken som gör pellets för marsvin som är "okej" för marsvin. Den är avvägd för marsvin och innehåller lagom mängder av olika ämnen för marsvin. Nu behöver ju inte marsvin pellets normalt sett, men för att göda upp dem är det perfekt! Doris är en riktig "sucker" för pellets men hon får ingen, tänk om hon bara visste vad Alvin gör i tv-siffan varje kväll :)
Både Doris och Hedvig är, som husse kallar det, på "kurren". De svänger sina rumpor, kurrar och stryker omkring i buren. Stackars den som då är i vägen, det är ofta Alvin!
Doris återbesök till vet. Tornvall 4 april blev avbokat pga dubbelbokning så jag får boka en ny tid när jag fått min nästa schema, Doris mår ju bra så det är ingen brådska!
Hämtade fyra balar hö för någon vecka sedan, nästan 60 kg! Det är max vad som går in i både bilen och källarförrådet. Slog även på stort och köpte en stor påse delikatesshö i samband med ärtplättsinköp. Så nu ligger jag på stort + hos mina fyrbenta

torsdag 15 mars 2012

Nu tar vi semester

Nu kommer det vara tyst från oss i 10 dagar. Jag åker som tidigare nämnts till fjällen och marsvinen ska hem till marsvinsmormor och morfar. En liten uppdatering om alla sorkar bjuder vi på härifrån hörnet av vardagsrummet:

Doris gjorde häromkvällen sina jag-har-ont-pip så nu får hon Metacam igen. 4 april har vi återbesök till Marianne Tornvall för rtg.kontroll av urinstenen och säkert lever och njurprover.

Alvin håller aldrig tyst, från tidig morgon så fort jag rör en fena i sängen tills han fått frukost är han ständigt pratandes (eller rättare sagt skrikandes). När jag kommer hem från jobbet kör han en vända till och sedan under kvällen brukar det bli x flera. Han verkar ha kommit in bra i flocken nu, inga mer gnäll eller tjafs! Han står ofta jättesött på bakbenen när han vill något eller hänger med tassarna på övervåningens kant! Han får 1 st Eurologist på kvällen, han älskar den, äter tabletten som den är! Inga mer problem med urinvägarna efter att han fått detta. Har precis beställt hem 360 tabletter till...

Hedvig och Daisy lever livets goda dagar, alltså går runt, går upp på övervåningen, går ner från övervåningen, sover, äter, ja allt sånt som marsvin gillar att göra!


söndag 11 mars 2012

Konstiga flaskljud och vikter

Igår kväll ca 23.30 (dum tid när man skall kliva upp 05.30 nästa dag) fick jag för mig att vattna blommorna som hängde på halv "flagg". När jag står i samma rum som marsvinen bor i så hör jag konstiga ljud från vattenflaskan. Hmm, de där ljuden känner jag inte igen. Det är inte Doris, Daisy´s eller Hedvigs olika drickljud. Hör faktiskt skillnad på alla deras drickljud för de har väldigt olika teknik. Doris skall alltid snurra och dra i pipen så att hon kan stå kvar där hon parkerat och helst lägga sig ner för att dricka. Daisy dricker lugnt och försiktigt. Hedvig attackerar flaskan,ungefär som om hon skall skrämma ut vatten. Dessutom tar hon den väldigt långt ner i halsen (!). 
Vänder mig om, och kors i spånet, Alvin dricker ur vattenflaskan! Det har han aldrig gjort, han har ju haft skål sedan han kom hit. 5 minuter senare med munnen full (alltså min mun) av tandkrämsskum gör han det igen. Ingen genomtänkt snilleblixt att vråla att husse skall komma och titta, tandkrämsskum har en förmåga att lätt sprätta iväg. Vi beundrar tillsammans Alvins nyvunna kunskaper. Eftersom någon av svinen verkar föredra vattenklosett (stavning?, alltså en WC), då det är oftast bajspluppar i Alvins vattenskål, så kan detta vara en bit på väg för ett mer hygieniskt vatten till Alvin. Dessutom har jag en gång sett Daisy backa till mot vattenskålen och skjutit iväg några härliga kisstrålar. Undrar om marsvin har så bra syn att de kan se en bajsplupp fara runt i vattnet.. eller om de känner smaken av kiss utspätt i vatten...? Nog med funderingar, marsvinen vägdes också igår. Här är resultatet:

Doris 1244 gram
Daisy 1159 gram
Hedvig 1139 gram
Alvin 752 gram (vägde mer när han kom hit men har gått ner i vikt efter kastreringen och efter att all pellets är borttagen, dock stabil vikt nu. Äter bra, hoppas att han kommer att öka i vikt!) Försökt ge han lite Oxbow pellets men det vill han inte ha. (De andra fattar inte hur han kan rata det..)

torsdag 8 mars 2012

Replik by Alvin

Nog för att jag är ny i flocken men detta angrepp som Doris riktat mot mig är missvisande. Jag har ju bidragit med massa extra mat för att vi skulle lära känna varandra och hålla sams i början.
Det här med lösa skott i pistolen (Alvin skruvar lite olustigt på sig, mattes observation), för det första Doris, du är ju för gammal för att bli förstföderska så du bör enbart knipa ihop dina långa sabeltänder. Du har ju passerat 1 år med råge (tror bestämt du fyller fyra i år) och ditt bäcken är troligen stelare än en gammal sälggren nu! För det andra så måste jag erkänna att det var värt att "säkra" min pistol för att få flytta ihop med er... Livet som ensamt marsvin är inget vidare... ingen som förstår mina rop, ingen som jag kan vila med och ingen som vill busa med mig. Så Doris, förlåt om jag tagit en del av mattes uppmärksamhet från dig och förlåt mig om jag tar för mycket mat ur dina ögon sett (gör dej egentligen en tjänst för matte säger faktiskt att du är tjock!) men jag är beredd att göra vad som helst för att slippa sitta ensam i en bur igen... Dessutom vet jag att i smyg så gillar du mig, och du, du behöver inte hålla in magen när du går förbi mig, du är vacker som du är!

onsdag 7 mars 2012

Stiltje by Doris

Vi tar det mest lugnt just nu, matte jobbar mycket och ska snart åka på skidsemester. Vi får inte följa med... Vi ska inkvarteras hos marsvinsmormor och marsvinsmorfar. 2 gallerburar sätts ihop (100x50 +120x60 cm) och där ska vi husera. Marsvinsmormor är generös med morötter men snål med hö. Troligen för hon odlar morötter och inte hö. Men matte har gett stränga order om att morotstillgången skall begränsas samt lämnat en stor bal hö hos mormor... Men mina 2 bruna sammetsögon kan nog fixa en hel del morötter.. Detta ska givetvis stanna mellan våra fyra ögon. Det bästa hos marsvinsmormor är att de har en härlig matta med ett matbord som tak där man får springa fritt. Massa stolsben att hoppa och cirkulera omkring samt en härlig soffa att tränga sig under. Långa härliga galoppsträckor med andra ord (inte för att jag behöver motionera, det är bara så kul!) Marsvinsmorfar (som officiellt har svårt för djur) är väldigt glad i att ge oss ärtor! Det skall utnyttjas till fullo! (Sorry Doris, inga sådana skickas med)
Den nya killen i buren verkar (tyvärr) stanna. Dessutom verkar han, efter vad jag läst på Eragons facebooksida, enbart ha lösa skott i pistolen, snacka om att vara omanlig! Han äter dessutom min mat och matte verkar löjligt förtjust i honom... nåja jag tar återigen fram mina sammetsögon så löser sig allt. Oj, gäsp, vad tröttsamt det var att hoppa omkring på tangentbordet. Skall nog ta en lur nu, bara andra för dagen! (säkert 5 gången, mattes anm.)
Solong!/Doris

torsdag 1 mars 2012

Lysium och Allrodin it is!

Doris har ju under en längre period (sedan slutet av november 2011) ätit Lysium och Allrodin för sina besvär med urinsten. Hon har ju ätit Metacam ännu längre för smärtor som senare kunde förklaras med urinstenen som mätte 0,5x1 cm. För ca 7 dagar sedan testade jag att sluta med Metacam och hon verkar inte ha ont längre!!! Förut pep hon till när hon skulle bajsa när jag tidigare provat att sluta med Metacam men nu går det jättebra! Skall bli kul att se på rtg senare i vår om stenen har minskat i storlek. Lysium kommer strax att ersättas av Eurologist och hon kommer att fortsätta med Allrodin.