Leta i den här bloggen

lördag 28 april 2012

Gräsligt..

Här hemma äts det gräs för glatta livet. De får dock inte så mycket som de önskar då deras magar ännu inte är vana vid större mängder. Undra vad folk tror jag gör varje dag på väg hem från jobbet när jag (om nu samma människor ser mig varje dag) stannar cykeln och går in i skogen. Jag inbillar mig att folk som ser mig tror att jag kanske är på väg för att lätta på trycket. Ännu konstigare kanske det ser ut när jag cyklar med cykelkorgen full i gräs och i handen håller jag allt som oftast en lång kvist som jag potentiellt skulle kunna åka till Blåkulla med. Men, men de får tro vad de vill. Här hemma i bostadsområdet går jag ofta och plockar maskrosor, kanske kan jag få lite betalt av föreningen för att jag rensar ogräs?! Då kanske marsvinsägande skulle bli ekonomiskt lönsamt ;)
Jag och husse skall göra en ritning på hus att ställa i hörnen av marsvinsburen. Sen får husse eller svärfar göra iordning dessa. De skall alltså vara ett hörnhus så att det inte skäl lika mycket plats hade jag tänkt mig. Kikade på nätet men när husse såg att de kostade mellan 250-300 kronor så tyckte han vi skulle bygga egna. Skall strax ta mått på Doris, både bredden, höjden och omkretsen på magen för att säkerställa att det blir ordentligt med plats! Förresten tror jag att mina flickor kommer att magra av lite (halleluja) nu när Bubbel gjort entré. Höftvickande och kärlekslekar bränner ju energi! Bubbel verkar för övrigt ha gjort sig riktigt hemmastadd och verkar trivas ypperligt. Han sköter med bravur sitt uppdrag som flockledare!

måndag 23 april 2012

Film på flocken

Tyvärr fick jag inte med det kurrvickande som Bubbel ägnat stor del av dagen till, fick med när han fick sig en liten tillsägelse av Doris. Detta är alltså den tillfälliga golvhagen där de lär känna varandra. Ikväll flyttar de upp till palatset!

Välkommen Bubbel

Samma dag som Alvin fick somna in ringde Irene mig. Vi pratade lite om Alvin innan hon berättade om möjligheten att få adoptera en teddykastrat född 2009. Marsvinets ägare var tvungen att adoptera bort alla sina älskade grisar pga hennes pojkvän utvecklat allergi mot hö. De hade verkligen försökt med allt, men tyckte det inte var rätt mot marsvinen att de skulle bo i ett hörn utan möjlighet till att gå lösa m.m. Laura, Bubbels ägare och uppfödare, ringde upp mig och vi pratade lite. Fick veta att Bubbel var en teddykastrat, vit med röda ögon och han var uppfödd hemma hos Laura. Det blev bestämt att de skulle komma upp och hälsa på mig i Västerås för att se om jag var lämplig adoptör till Bubbel. Väntade spänt hela veckan och på lördagen kom så äntligen Bubbel med matte Laura och husse John. Bubbel släpptes ner till mina tjejer och vickade genast på sin oerhört söta snöbollsrumpa! Lite tandgnissel blev det också. Ägarna och jag tyckte allt kändes bra men eftersom det var Irene som var anlitad som omplaceringshem så ringde Laura upp henne och fick klartecken. Bubbel var min! En stor golvhage byggdes och där har marsvinen gått nu i snart 2 dygn för att lära känna varandra. Det går jättebra.


Bubbel har, precis som hans förra matte och husse sa, en underbar personlighet. Han myser gärna i famnen, kommer snabbt när det vankas grönsaker och uppvaktar mina tjejer. Han är också oerhört söt och vacker! Riktigt fluffig i pälsen och han har en söt, vackert rundad bakdel! Bubbel är av rasen teddy och har färgen "Black Himalaya".

tisdag 17 april 2012

Ängeln Alvin

Ja, sorgligt men sant. Alvin blev en ängel nu på eftermiddagen. Efter dagar av intensiv stödmatning så sa Alvin ifrån på sitt sätt. Igårkväll gick skakningar genom hans kropp, han ville inte äta självmant längre och han satt bara i ett hörn, likaså i morse. Hans ögon var inte sådär pigga som marsvinsögon skall vara. Beställde tid imorse och 15.30 var vi hos veterinären. Grät floder under tiden han somnade in. Gick bara ca 1 minut från sprutan tills han somnade, tätt omhållen av mig. Marianne Tornvall ringde idag och jag berättade läget, hon trodde på någon sjukdom som inte gick att upptäcka.. Veterinären och djurskötaren var jättegulliga, men det är så otroligt jobbigt just nu.

fredag 13 april 2012

Provsvar

Alvin har inga problem med sin sköldkörtel. Goda nyheter även om det lämnar mig ovetande om varför han gått ner i vikt. Alvin har flyttat tillbaka till sina tjejer och just nu tittar jag på Alvin genom burens "skyltfönster", han sover under en Biltemapall omringad av två av sina tre tjejer. Innan dess har han putsat sig och ätit. Så han mår som vanligt. Vad gör jag då med Alvin? Han får hänga med så länge han äter, är pigg och inte går ner mer i vikt. Kanske kan antibiotikakuren ha effekt. Vill att han åtminstone skall få en sommar med massa härligt grönt gräs!

måndag 9 april 2012

Alvin

Alvin fortsätter att äta och vara som vanligt. Vikten hos veterinären var 680 gram. Igår var den 713 och idag 677, varierar lite men han kan ju ha lättat på trycket precis innan. Väntar nu på svaret från sköldkörtelprovet som skall komma denna vecka. Hoppas, hoppas att felet är där... Min mysiga lilla fina gris. Antibiotikakuren är inne på 5:e dagen idag och vi fortsätter med "antigasdroppar".

De andra mår finfint. Det är mycket aktivitet i tjejernas bur (Alvin sitter ensam för att försöka äta upp sig och för att få vara ifred) Doris och Hedvig kurrar sig fram och deras rumpor vickar i samma takt. Hedvig rider gärna på allt i sin väg just nu..

torsdag 5 april 2012

Fantastiska nyheter och oviss framtid

Idag steg vi upp i ottan här i Västerås för att fara mot Hälgesta och Marianne Tornvall. Följande hände hos veterinären:
Doris:
Återbesök för att se hur urinstenen utvecklat sig. För att friska upp ert minne så hade hon en urinsten ca 1x0,5 cm stor som satt fast i blåsväggen och kunde därmed inte opereras bort. Doris har medicinerat med Metacam en längre tid mot smärta men detta har jag avslutat, först på prov och eftersom hon inte visade tecken på smärta så tog jag bort det helt. Efter att ha läst på om örtpreparat skickade jag efter Lysium, mot urinsten, och Allrodin, (sänker pH i urinen, mot urinsten). Detta har Doris ätit sedan november 2011. Idag var det återbesök, ny rtg. Försökte kika ut mot datorn där rtgbilderna kommer upp men ser inget. Mariannne kommer in och berättar att Doris inte har minsta sten eller grus kvar i blåsan!!!! Jippi!!!! Allt är borta, helt fantastiskt! Berättade för henne vad Doris ätit för örtpreparat, hon hade hört talas om dem men hittills inte testat de!! Ni kan nog inte ana hur glad jag är just nu. Doris är också glad just nu, mindre glad när hon röntgades, då hördes upprörda tjut från röntgenrummet!
Doris fortsatta medicinering blir Allrodin, lite osäker på underhållsdos, men ½ tablett 1-2 gånger dagligen tror jag det blir. Samt Eurologist (mot urinkristaller och mindre urinstenar) 1 tablett dagligen.

Alvin:
Alvin har oförklarligt magrat av trots god aptit så han följde med till veterinären idag, eller rättare sagt han var anledningen till att vi åkte idag. Hjärta och lungor kontrollerades, inget konstigt. Rtg togs, gasfyllda tarmar kunde ses men igen orsak till detta, kanske pga något han ätit. Blodprov visade inget anmärkningsvärt, marginellt förhöjda vita blodkroppar som ses vid infektion men inget som kan förklara hans avmagring. Sköldkörtelprov är skickat till ett externt lab, svar efter påsk. Alvin har normal avföring men ett prov togs ändå, det var negativt för parasiter. Så vad är då planen med Alvin?
Invänta svar på sköldkörtelprov. Tills dess smärtstillande (utifall han har ont av gaser i magen), antibiotika ( för att han hade lite förhöjda vita blodkroppar och  för att det är stängt fyra dagar hos vet, så han inte blir "knalldålig" som Marianne uttryckte det) samt Minifom mot gaser i magen. Om inget av dessa prov visar något och om inte antibiotikakuren ger något och Alvin inte går upp i vikt så kommer han tyvärr att få somna in.. Kan inte låta honom sitta här hemma och tyna bort.. Men nu hoppas vi på att proverna visar något eller att antibiotikan ger effekt på någon "osynlig" infektion.

Alvin kommer nu att äta ½ T. Baytril 1 gång dagligen i 10 dagar, Minifom droppar 0,2 ml 2-3 gånger dagligen samt 0,18 ml Metacam 1-2 gånger dagligen..