Leta i den här bloggen

fredag 27 januari 2012

Alvins kastrering

Tänkte försöka sammanfatta sista veckans alla turer kring kastreringen..
Torsdag morgon 19/1 åkte jag och Alvin till veterinären. Fick besked att han kunde hämtas 15.30. Kändes inte bra att lämna ifrån mig honom då han nyss gjort sig lite hemmastadd hos mig. Men han skulle kastreras och ju fortare de där bihangen kunde knipsas bort ju fortare kan han träffa flicksorkarna. 15.30 hämtar jag en vaken gris som rör på sig. Han har inte kissat, bajsat eller ätit. Jag tyckte han såg så pigg ut och tänkte att det här var ju inget att oroa sig för... Oj så fel jag fick..
Väl hemma lägger han sig under en hög filtar och är väldigt slö. Hade förberett en liten bur med mycket fleece, hö i buntband, pellets, gurka och massa gott. Han är inte ett dugg intresserad av maten. Tillbringar kvällen och natten (med 3! väckarklockor) med stödmatning, Critical Care. Han tuggar villigt men vill inte ha något annat. Mellan varven ligger han mest i ett hörn. Han lägger 5 bajspluttar i mitt knä på natten och ingen var gladare än jag då!!! Kissat hade han gjort i buren. Dock luktade urinen mycket starkt, var det urinvägsinfektion? Ringde till veterinären på morgonen som sa åt mig att ge ananasjuice. Sagt och gjort, köpte ananasjuice och tranbärsjuice. Marsvinshyllan i kylen blir överfull, husse irriterad och undrar vilka han får dricka ur och vilka marsvinen har slaskat i. Men marsvinshusse får faktiskt stå tillbaka lite. Han om nån borde ju veta hur det känns när en man blir sjuk...

Alvin fortsatte att äta dåligt och jag var på jobbet dagen efter kastreringen. Eller min kropp var fysiskt där, mina tankar var hos Alvin och min hjärna ville inget annat än sova. Hade inte ihjäl någon patient iallafall. Tack vare underbara kollegor kunde jag "vamma" (vård av marsvin, chefen tyckte det var ett bra ordval) efter 5 timmar. Nervös över att Alvin skulle vara utom räddning cyklade jag fortast möjligt hem i snön. Han levde men låg på samma ställe som när jag lämnat honom. Luktar fortsatt mycket starkt kiss, hela magen är fuktig och varm av urin och kvider lite när han kissar. Alvin äter lite gurka och morot men inga mängder. Fortsätter stödmata de följande dagarna men det känns tröstlöst. Får äntligen prata med människan bakom Eragons omplacering, fantastiska Irene som ger mig råd och stöd. Väl hemkommen från jobbet fortsätter stödmatningen, nu 1 gång per timme. Bactrim sätts in (som vänlig kirurgläkare skrattandes skrev ut när jag rondade, nu kunde han alltså lägga detta till sitt CV skojade han). Alvin får träffa tjejerna. Han blir som förstenad och vad gör då Doris, matvraket nummer ett? Jo, hon börjar tugga på Alvins hår under munnen, de är rätt så gröna efter varje timmes critical care och Doris var utsvulten. Doris fick gå ner i buren igen...

Idag är det 8 dagar sedan kastreringen. Alvin börjar långsamt komma tillbaka till livet igen. Han gick ner nästan 100 gram på en vecka men har nu tagit igen 20 gram. Vi jobbar hårt med hans sociala handikapp. Hedvig har blivit förste terapeut idag. Hade jag vetat om denna pärs hade jag nog bett läkaren skriva lite Valium till mig... Jag har varit så orolig, knappt vågat gå in i marsvinsummet (eller nåja, hörnet) när jag kommer hem. Idag och igår kväll har han knaprat en del hö så det går framåt. I skrivande stund går han och Hedvig i en golvhage. Tog hem näringsdryck från jobbet med äppelsmak (ges som uppladdning inför operationer) som ger 1,5 kcal/ml. Han får nu 5 ml Critical Care och 2 ml av drycken 1 gång per timme då jag är hemma. Samt c-vitamin såklart!

Sökte på nätet igår och hittade en uppgift på hur många kalorier ett marsvin behöver per dag. Ganska stort spann, 210-600 kcal. 5 ml CC ger 24 kalorier och näringsdrycken 3 kcal per mattillfälle. Alltså gäller det att ligga i!!


4 kommentarer:

 1. Åhh så spännande det ska bli att läsa!
  Håller tassarna för Alvin ♥ Brudarna väntar ju!
  En kläm på rumpan till alla

  SvaraRadera
 2. Det låter ju helt klart som om du har lyckats vända en nedåtgående trend :-) Häng i och ge dig inte. Du är bäst och Alvin är värd det. Bamsekramar till er alla!

  SvaraRadera
 3. Här hålls alla tassar och tummar för Alvin!

  SvaraRadera
 4. Hej Alvin!
  Grattis till kastrationen! Jag vet du tyckte säkert inte om det, men det är det värt! Täck på all glädje som väntar på dig. Först och främst får du tjejer. Det är det bästa vad jag vet. Jag har nämligen 5 tanter! men jag måste också varna dig. I början kan det hända att dom inte är så glada över dig. Men det blir bättre. Jag gjorde så här i början: Jag hoppade på dom hela tiden (matte säger att jag gör det fortfarande)och dom fick inte en lugn minut.och sen visade jag dom att det är alltid killen i buren som är chef. Ja och därför behöver du mycket energi. Alltså ät allt som kommer in i buren, men bara det som är ätbart! Dessutom rekommenderar jag också röstträningen. Matte säger min rrrrrrrr är oslagbar. Och alla som hör det blev helt hypnotiserade. Lycka till!
  Sune R

  SvaraRadera