Leta i den här bloggen

måndag 13 januari 2014

Veterinärbesök


Idag var Doris på kontroll efter juldagens händelser. På röntgen konstaterades som misstänkt att hon har grus/mineraler som veterinären kallade det. Hon är ordinerad extra vätska (Hurra säger Doris, gurka varje dag) och Metacam vid behov. Berättade för Marianne att jag klämde ut en "propp" med efterföljande kiss, det trodde hon var livräddande för Doris då. När Doris togs iväg för röntgen hör jag efter någon minut ett mycket upprört marsvin som skriker att det här är INTE OKEJ.. Förstod ju att det var Doris och tydligen hade hon protesterat rejält mot att bli lagd på sidan på röntgenbordet.

Daisy fick visa upp sina krustiga och ganska så rejält förstorade och svullna spenar. Berättade också att hon tenderar att visa brunstbeteende mer och mer frekvent och hon kurrar och vickar rumpa dagligen nuförtiden. En hasselnötsstor cysta hittades på ena sidan, fick själv känna på den. Nu blev det ett dilemma. Daisy är 5,5 år men i mycket god kondition enligt veterinären och det håller jag med om. Hjärtat låter bra och hon är i god fysisk form. Tänk om hon lever till 8-9 år? Skall hon då gå med dessa symtom som sannolikt kommer förvärras, operera henne eller låta henne leva tills symtomen blir för jobbiga? Alltid en risk att operera marsvin och den blir ju inte mindre ju äldre de blir. Alla kommer inte tycka att jag tar ett bra beslut, utsätta ett marsvin för en operation. Men jag litar på veterinärens omdöme och jag vill att Daisy skall må bra. Marianne kastrerar ju med flanksnitt och söver med gas så hon har de bästa förutsättningarna för att det skall gå bra. Går det dåligt under narkosen så får hon fortsätta sova och springa mot regnbågsbron där Alvin väntar.. Funderar över om detta är ärftligt... Doris och Daisy är ju kullsyskon. Hedvig kommer mer stor sannolikhet från samma ställe och de kan ju då mycket väl vara släkt....Vi fick tid redan på torsdag för operation. Håll tummarna!Krustiga och svullna spenar.


3 kommentarer:

 1. Jag tror att det är ärftligt på så sätt att hon är en hona och att hon har det så bra så hon inte dör i förtid pga något annat. Jag tror helt enkelt att majoriteten av alla honor, som uppnår en ansenlig ålder får cystor. Det finns hu teorier om att de skulle slippa det om de ha en kastrat. Men också att de skulle slippa det om de får ungar.

  Jag tror att det finns en liten, liten sanning i det. Jag tror att de får cystor för att de, naturligt, ska ha en snabb livscykel. De blir brunstiga när de är unga. De kan bli mammor när de fortfarande är bäbisar själva. Men i naturen så dör de ju säkert innan de hinner bli två. På grund av att en predator tar dem eller att de får komplikationer pga ständig dräktighet och födslar. Dödligheten bland ungarna är säkert också jättestor.

  I fångenskap så utsätter vi dem inte för detta, av olika skäl. Vi kan inte ta hand om alla ungar som blir när det inte finns rovdjur som tar dem. Men mammornas kroppar tar precis lika mycket stryk i fångenskap som i naturen. Vi kan inte bära deras ungar åt dem och vi vill ha dem friska och krya längre, därför parar vi dem inte.

  Då kommer de sjukdomar som aldrig syns i naturen, för att de helt enkelt inte lever så länge där. Deras fortplantningsorgan är skapta för att föda många barn fort innan de själva dör. När de inte gör det så gallopperar hormonerna till sist och det blir tumörer, cystor och annat. Pest eller kolera...

  Jag skulle önska att man kunde ge dem det där hormonet som de har när de är dräktiga så att kroppen tror att den är dräktig och digivande, utan att de faktiskt är det. Då tror jag att de skulle slippa en hel del av detta.

  Men detta är bara teorier, kom ihåg det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så klok Camilla å jag tror mycket stämmer.

   Radera
 2. Såklart vi håller tummarna! Allihop här hemma. Och jag kan inte låta bli att le lite när jag läser om Doris upprörda skrik. En limpa KAN ju inte ligga på sidan, varken om den har Barkisform eller Dorisform. Tyngdpunkten blir liksom fel. Såklart är det inte OK...<3

  SvaraRadera