Leta i den här bloggen

onsdag 17 juli 2013

Hedvigs öga..... Igen


Augusti förra året och mars i år samt juli, vad har dessa gemensamt? Jo Hedvig har lyckats få in hö/spån i ögat och dragit på sig varierande grad av skador. Hon har ju Fatty Eye på det högra ögat och blinkreflexen är därför inte riktigt som den ska. Både i augusti och mars fanns sår och Hedvig fick antibiotika och komma på återbesök. Det hade läkt fint i båda fallen. Igår när jag kom hem efter jobbet såg jag direkt på Hedvig att ögat såg konstigt ut. Svullet och irriterat och jag såg ett strå ligga mitt på ögat och täckte 1/3 av det. Husse är på semester så jag hade ingen att få hjälp av att "brotta" ner och hålla Hedvig men hon skötte sig faktiskt bra. Jag spolade med koksalt och lade i Zilke Eye som är smörjande långtidsverkande ögondroppar för både djur och människor. Hedvig gillar fortfarande att slicka i sig av den koksaltlösning som rinner ner från spolningen... Tokfia!

I morse var det bättre men fortfarande svullet och jag kunde ana en grå hinna på ögat. Lade i Zilk Eye igen och ringde till ett nyöppnat veterinärcentrum som lovar akuttider alla vardagar. Fick komma dit kl 16 och skulle få träffa en ögonspecialist!!! Hon lyste med olika sorters ljus och specialinstrument och färgade sedan in ögat med neongrönt. Hedvig fick även här ligga på sidan vilket hon högt och ljudligt lät tala om att det var minsann inte OK. Tur att hon iallafall är väluppfostrad nog att inte bitas! Hon kunde se att hornhinnan var irriterad men lyckligtvis fanns inget sår. Hon tog en oljad tops och tittade noggrant under ögonlocken för att se att inget låg kvar och skavde. Hon hade nämligen haft inne en marsvinsbebis som hade en stor tagg under ögonlocket.

Zilk Eye ger ögat en mycket bra miljö för att läka sår och mildra irritation enligt ögonspecialisten, Hedvig kunde ha haft ett sår som redan slutit sig tack vare att jag droppat i det redan igår. Så dessa droppar lovordade hon och jag kan bara hålla med. Har alltid dessa hemma eftersom Hedvig, som Kringelkroken utryckte det, petar in höstrån i ögonen så ofta.

5 kommentarer:

 1. Heddan Heddan alltid fullt ös ;0)
  Men matte är ju duktig på att sy så kanske hon kan göra en huva åt dig där strån inte kan "hoppa" in.
  Skönt iallafall att du är på bättringsvägen.

  Kläm på rumpan ♥

  SvaraRadera
 2. Ja men Sanna så smart!!!! Får göra en sån där flughuva som hästar har på huvudet. Men hur den skall fästas och hur Hedvig skall låta bli att pilla på den är ett större problem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... Puff säger att du kan sätta kardborreband på huvan.
   Bubbel får väl se till att hon har annat att göra än pilla bort den .....

   Oink till puddingen ;0)

   Radera
 3. Bra med tips om utifall att... jag gillar att vara förberedd. Finns Zilk Eye på vanliga apotek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och på optikerbutiker och hos veterinärer.

   Radera