Leta i den här bloggen

tisdag 26 februari 2013

Skadat öga...igen...

Hedvig, min älskade lilla vilding som aldrig är still och har svårt att hålla sig i skinnet, har nu lyckas göra illa ögat,igen. Senaste gången, i samma öga var tidigt i somras.
Igår kväll strax innan läggdags så ser jag att hon kniper med höger öga, samma öga som hon har Fatty Eye på (se föregående blogginlägg). När jag tar upp henne rinner det klar vätska, troligen tårvätska ut från ögat. Jag håller fast henne, hon är inte speciellt samarbetsvillig, och husse sköljer med natriumklorid. Det finns att köpa på apoteket, kan också heta ögonskölj eller liknande. Köp det helst i småförpackningar typ 10 ml då de inte är hållbara så länge när man öppnat dem. Vi hittade hursomhelst inget skräp och jag lade i en droppe Zilk Eye som smörjer och ersätter tårar. I morse höll jag tummarna, men det var tyvärr värre. Nu ville hon inte ha ögat öppet alls.
Så här såg det ut idag. Det gör ont!
Ställde mig i telekö till veterinären och fick tid 14.30. Har obligatorisk närvaro i skolan idag men hann vara där på förmiddagen iallafall. Har man djur har man ansvar för att de mår bra så skolan får lösa sig på annat sätt.
Hedvig var väldigt nyfiken. När vetten prasslade med sina saker gick hon genast fram och kikade på grejerna. Sedan var det slut på det roliga för Heddans del. Vetten såg direkt ett sår. En grå hinna kunde ses med enbart stark lampa. Därefter bedövades ögat med en sorts ögondroppe och sedan lades färgmedel i. Omedelbart kunde båda jag och vetten se ett område där den gröna färgen fäste in. Lite mer än 1/3 av ögat var täckt av såret. Det var ytligt men så pass stort att vi skall på återbesök på måndag.
Jag undrade över den klara vätskan, vad det kunde vara. Jag var lite rädd att ögat kunde blivit punkterat och att det var ögoninnehåll som rann ut (alla ni som dissekerade ko-öga på biologin vet vad jag pratar om). Veterinären sa att så var det inte i Hedvigs fall, troligen har svullnaden orsakat att tårvätskan som skall väta ögat svämmar över då ögat är så svullet.
Hedvig verkade tycka att det var skönt att ögat var bedövat för efter en stund hade hon ögat öppet helt obehindrat. Dock så fattade jag det så att bedövningen gör att hon inte har blinkreflex som normalt och vetten tyckte jag skulle ha henne på handdukar ett par timmar tills bedövningen släppt. Just ni sitter hon och mumsar lite pellets i transportburen!

Så Hedvig fick antibiotikadroppar, Chloromycetin, 1 droppe 3 ggr dagligen i 7 dagar. På måndag kl 14 får vi se om det hjälpt. Mellan dessa tider skall jag ge Zilk Eye.

690 kronor kostade besöket och ögondropparn kostade 55 kr.

söndag 24 februari 2013

Hedvig har fatty eye

Hedvig har under en lång tid haft fatty-eye. Då hänger ögonlockskanten ner och en vit fettkudde tittar fram. Vanligast hos äldre marsvin men Hedvig har haft det sedan strax innan 3-årsåldern. Detta är ingenting de lider av men man bör inte avla på ett marsvin som drabbats. Ögat kan bli lite torrt då blinkningsmekanismen kan störas men har inte märkt något på Heddan. Så här ser det ut på Hedvig:

När jag ändå hade Hedvig i famnen passade jag på att ta en bild på hennes tänder. De går utmärkt att tugga med hälsar hon. Hedvig gillade inte direkt att ligga i den positionen..




Idag har jag provat lite nya mönster till mysgrottor. Ritade en cirkel på baklplåtspapper och för att sedan bedöma storleken i förhållande till ett marsvin så fick Hedvig tjänstgöra. Men oj så halt det var, hon såg ut som Bambi på hal is. Hon gick ganska snart till husse och kurade in sig i hans byxor. Så mysigt.



Hedvig har en hemskt ful ovana. Att när hon är uppe i famnen öka bajsproduktionen. Ibland äter hon en del men oftast lämnar hon dem bara. Detta skedde också när hon satt hos husse och då fick hon genast gå därifrån!






onsdag 20 februari 2013

Fast handslag och lata sorkar


Såhär såg det ut idag ca 1 timme efter frukost. Totalt utslagna. Så sött att de ligger ganska nära varandra, det brukar annars inte mina damer göra. Att sova i hö, under biltemapall eller i mysgrejer är de populäraste sovplatserna här. De är även riktigt klipska ibland, om höet ligger platt på botten kör de in nosen och på något sätt ålar sig under.
Daisy vaknade till när kameran togs fram. Ingen av mina marsvin är särskilt rädda, skulle de leva vilt skulle de inte bli långlivade om man säger så. Men Daisy är den som är mest vaksam och mest tveksam till människan även om det blir bättre hela tiden. Sista  veckan har Daisy flera gånger sovit precis under vattenflaskan, stackars de andra om de var törstiga.


 Här blev Bubbel myssugen. Han försöker få lite närhet av Hedvig men Hedvig sover. Hon fick hastigt kommen "huvudvärk".

I lördags kväll fick de lite tomat. Bubbel har ett så sött tasstag runt denna skiva. Man kan riktigt se hur han håller fast den. Speciellt klon som ligger "överst" ser så söt ut. Han har ett fast handlag Bubbel, det gillar damerna ;)

söndag 17 februari 2013

Varning för sifferkaos!

Marsvin skall äta dygnet runt! /Doris
Jag gillar matte, läste alla gymnasiets kurser från matte A till F + Matte diskret (någon konstig mattedatakurs). Därför kommer ni nu att få gnugga geniknölarna med lite jämförelser i siffror!

7 % eller 85 gram har Doris tappat i vikt på ett år. Detta är medvetet gjort då hon har hemskt lätt att lägga på sig och har varit stor sedan hon var liten! Hon var så stor jämfört med systern att jag ringde djuraffären jag köpte henne från för 4,5 år sedan och frågade om hon möjligen kunde vara på smällen... Doris vägde alltså 1244 gram 11 mars förra året, nu har hon gått ur 1200 grams-klubben och landat på 1159 gram idag. Vill dock att hon skall ner en liten bit till, gärna till runt 1100 gram om det är möjligt.

Bubbel vägde in på 1005 gram när han landade hos mig i april 2012. I augusti (efter sommarbete?!) noterade han personbästa på 1104 gram, en ökning på nästan 9 % eller 99 gram! Idag, efter att ha varit chef för tre brudar (antalet sorkdamer i Bubbels liv ökade ju från 1 till 3 när han flyttade, en ökning med 200%) är vikten 968 gram. Detta är en minskning med 12 %  eller 136 gram från personbästa och knappt 4 % eller 47 gram från ankomstvikten. Ser dock gärna att han ligger runt 1000 gram.

Hedvig vägde idag in på 997 gram, en vikt som ser hälsosam ut på henne. I mars 2012 vägde hon hela 1139 gram. Hon har alltså minskat 12,5 % eller 142 gram. Vill dock absolut inte att hon skall minska mer!

Jag har ju gått ner så mycket i vikt så det är bäst du ger mig något extra att äta. Sådana där elefanter tror jag bestämt jag behöver.

Var är maten vänner, ser ni maten vänner? Dodidodido...
Daisy, syster till den maffiga Doris är också av modell lite större. Har dock aldrig varit i samma viktklass som systern. I mars 2012 vägde hon 1159 gram och idag 1059. En minskning med ca 9 % eller 100 gram. Ligger på en bra vikt.











Hörru biffen (Bubbel till Doris), har du verkligen minskat i vikt?! Jag får ju inte plats tillsammans med dig därinne än iallafall!
Slutsats? Att röra mer på sig minskar vikten. Efter att Bubbel kom har tjejerna ökat sin aktivitet och jag tror även att Bubbel har mer att göra med tre än bara en tjej. Jag har även medvetet minskat grönsaksgivan då jag insåg att den var större än vad de flesta andra gav sina marsvin.

lördag 16 februari 2013

Valentino

Alla hjärtans dag, en dag som borde innehålla kärlek och värme. Tyvärr inte för alla, och definitivt inte för ett speciellt marsvin. Marsvinet hade fått en dödsdom på sig då ägaren inte vill fortsätta med marsvin sedan marsvin nr två dött. Då ingen varit intresserad/haft möjlighet att ta hand om det kvarvarande marsvinet så bokas tid och dag för att avsluta hans liv endast några dagar efter att det andra marsvinet dött. Marsvinet är helt friskt och har inte ens hunnit halvvägs till ett medellångt marsvinsliv. Tillsammans med andra så agerade jag, tog bilen xx mil och hämtade livet. Enligt mig så är det min bästa alla hjärtans dag någonsin, även om jag inte brukar fira den.
Ensam och rädd i en bur utan hus eller annat skydd. Ätit mest fröblandning och hade en mindre mängd hö. Riktigt stor, mycket fett, vägde in på 1400 gram.
Klorna var värst, måste ha gjort riktigt ont. Ja, ni kan ju se själva på bilderna.
Framklor. På tassen som syns mest har jag "rätat" ut klorna för att klippa dem, annars såg det ut som på tassen till höger i bild. Krökte in i trampdynorna.
Snoppen hade en tjock vit beläggning som rensades bort och i pungpåsen fanns stor hård klump av bajs, vitt sekret, spån som satt rejält fast. Den luktade inte hallon om man säger så. En stor golvhage blev hans nya tillfälliga hem och där fick han Hedvig till sällskap. Efter en blyg start gjorde han serier med popcornhopp trots sin tunga kropp. Men det var troligen mindre smärtsamt att gå nu. Senare kraschade han utmattat i en myskorg. Han försökte tvätta sig sådär som marsvin gör när de står på bakbenen men han verkar för tung så han ramlar framåt. Han skulle må gott av att gå ner några gram och förhoppningsvis med rätt kost kommer han göra det.
Han är gudomligt snäll att hålla på med och mysig i famnen. Han är kastrerad och kommer att landa på Eragons inom kort. Så söker du en Valentin(o) i ditt liv kanske du finner honom där...

Bakklor.

Framklor
Man kan inte hjälpa alla, det är bara att inse hur gärna man än skulle vilja. Men även om man bara hjälper en, så gjorde det skillnad för den individen.


onsdag 13 februari 2013

En andra chans

Lillie & Sandy
Zäta
Ozzy
Thin Lizzy
Zigge
Oliver & Skruttan
Mr T
Freddan

Vad har dessa gemensamt? Jo de har, i varierande grad, levt ett på olika sätt dåligt marsvinsliv och jag har hämtat dem och de har sedan omplacerats via Eragons.
Mr T, Freddan, Oliver och Ozzy är numer flockledare efter att ha fått kulorna avlägsnade.
Lillie och Sandy bor i en större flock och har det bra.
Thin Lizzy fick en marsvinskompis vid namn Nami och lever nu livets goda dagar.
Zigge har flyttat ihop med en liten kille.
Zäta flyttade ihop med en annan kille.
Skruttan, som ev var dräktig är kvar på eragons för ett veterinärbesök då det troligen inte är dräktighet utan ev cystor.

Alla dessa marsvin har haft olika förutsättningar när de kommit hit men gemensamt är att de flesta haft alldeles för långa klor, smutsiga burar, en del har aldrig ätit hö. Alla har haft saltstenar. Zäta fick följa med mig till veterinären å få tänderna kortade då han inte alls hade ätit hö!, han bodde dessutom på en altan. Andra har bott själva och trots info har ägarna inte varit intresserade av att se till att marsvinet får en kompis. Vissa har hävdat att marsvinet trivs bäst själv.
Freddan var ett barns leksak och kläddes i rosa rosetter och bodde i en pyttebur och hade inte hö och heller inte tillgång till mat dygnet runt. Han hade dessutom en tennisbollstor hårtova i rumpan som fick rakas bort.
Oliver & Skruttan köptes loss av en person som såg missförhållande, hon sökte nytt hem till dem och jag hjälpte dem att komma till Eragons. Här misstänktes dräktighet.
Lillie och Sandy skulle gå ett tråkigt öde till mötes om de inte hämtades innan ett visst datum då familjen skulle på semester och ingen kunde passa dem.
Thin Lizzy bodde också helt ensam, massa pellets och saltsten och hade långa klor etc.

Varför gör jag det här då? Alla marsvin har inte varit till skänks och dessutom betalar jag omplaceringsavgift till Eragons. Alla marsvin har inte varit i min närhet utan jag har åkt bil upp till 10 mil för att hämta dem. Sedan åkt tåg för att lämna dem för att de skall kunna komma ner till Eragons.
Ja, varför? Den frågan får jag ofta och jag har väl inga bra svar. Jag älskar dessa djur och berörs djupt över att se dem fara illa. Som liten hjälpte jag gärna halvdöda fåglar och andra djur. Jag har lyckan att inte leva i en ekonomiskt tajt vardag. Jag är inte rik eller fått något stort arv. Jag lägger inga stora pengar på resor och festande då detta inte tilltalar mig. Nu låter jag säkert tråkig men det är inte så illa som det låter ;)
Just nu är jag student och har inte samma ekonomiska förutsättningar som när jag var heltidsarbetande. Men det finns alltid utrymme att hjälpa ett litet marsvin. Vår tvårummare är liten så utrymmesmässigt finns det heller inte möjligheter att hjälpa många. Min sambo är inte jätteglad över dessa gäster som ett tag avlöste varandra men respekterar det jag gör och hjälper till.

Min behållning är att se hur glada marsvinen blir över att träffa artfränder när de suttit ensamma. Hur glada en del blivit över att ha blivit av med lång, tovig päls. Det har resulterat i flera popcornskutt. De som inte haft hö i överflöd blir helt saliga över en stor höhög att mysa i. Skulle kunna räkna upp mängder med saker men jag tror ni fattar.


fredag 8 februari 2013

Freeeeeedag!!

Även om matte brukar säga att vi har helg jämt så är det faktiskt fredag idag!! Det brukar betyda att husse och matte äter något gott och vi brukar få smaka av salladen när husse gör i ordning den. Mums! I övrigt är det lugnt här i vår vig-våning (vig=Very ImportantGuineapig).
Detta är ju lite pinsamt att prata om men jag har återigen lite problem med bajseriet. Veterinären säger att det beror på att jag har sten/grus i urinblåsan som kan göra att jag får ont när jag bajsar. Så jag har fått högre dos på mina örttabletter och en (alldeles för liten enligt mej) dos godis (Metacam, matte anm.). Dessutom har jag tydligen börjat snarka ibland! Vilka dumheter, falska anklagelser. Att det sedan skulle kunna bero på förslappade muskler till följd av ålder är ju rent trams. Jag är ju fortfarande ung, bara,få se nu... hm, nja, hm har visst redan blivit 4,5 år.. Jaja, man är inte äldre än man känner sig. Dessutom har Bubbel sagt att han föredrar lite äldre mer mogna marsvinsdamer som har lite livserfarenhet. Husse kallar honom för toffelhjälte då han inte alls bestämmer över oss tjejer när det kommer till godsaker och andra viktiga beslut.
// Doris, a Very Important Guinea pig

Jag har bedårande rosa mun och nos enligt många.
Vår motsvarighet till människans chipspåse!

God Natt!